Mayıs 30, 2008

Saint Hilarion Kalesi

Kıbrıs gezisinin sonuna geldim artık.4.Gün sabah erkenden denize çıkartma plajından girdim.Deniz, güneş ve kum tatil havasına soktu beni.Öğrenciler 19 mayıs törenlerinde terlerken ben kızgın kumlardan serin sularına atlıyordum.
Öğleden sonra ise gitmeyi istediğim son yer kalmıştı.Girne-Lefkoşa yolunun 6.km.sinden sonra sağa ayrılan bir yolla Beşparmak dağlarının sırtlarında bulunan Saint Hilarion Kalesine ulaştım.Son derece sarp bir tepede Arap saldırılarını haber vermek üzere kurulmuş ve İngiliz Prens John'un da kaonakladığı,içerisi Orta Çağ havasında bir Kale burası.Üstte Kaleden Girne ve Batı kıyıları...
Kalenin içerisindeki küçük bölümlerinden Mutfak kısmı.Canlandırma çok güzel
Saint Hilarion Kalesinin Kulelerinden Girne'nin doğu kıyılarının görünümü.
Kale'den Girne Kalesi ve çevresinin görünümü.Yapılaşma ürkütücü.
Kale Beşparmak dağlarının sırtlarında öylesine ihtişamlı duruyor ki Walt Disney'e ilham kaynağı olmuş ve zirvelerdeki ürkütücü Kale görünümüne tam anlamıyla uyuyor.
Artık dönüş zamanı geldi.Yarın sabah erkenden kalkıp önce Girne,sonra Lefkoşa aradan da Havaalanına ulaşmak gerekiyor.
Hoşçakal Kıbrıs..Gene geleceğim ama ne zaman kimbilir.

Mayıs 26, 2008

Güzelyurt

Kıbrıs çok büyük bir ada değil.Bu nedenle gezilecek yerler de kısıtlı.Adanın en önemli kentlerinden biri Güzelyurt.Aslında burası kent sayılamaz.Belki bir kasaba.En bilinen özelliği portakal bahçeleri ile kaplı oluşu.Bir turunçgil deposu.Ama sakin,sessiz,dingin ve huzurlu bir köşe burası.Lefkoşa adanın ortasında idare ve ticaret kenti.Girne turizm kenti.Burası da tarımla uğraşıyor.Yukarıdaki yapı Aziz Mamas Kilisesi.Her ne hikmetse Camiye çevrilmemiş.Güzel bir yapı ama kapalı olduğundan gezemedim.Zaten ada'da açık müze bulmak biraz maharet istiyor.
Güzelyurt yakınlarındaki ''Soli '' antik kent kazılarında çıkarılan ''Altın yapraklı Taç'' .Arkeoloji ve Doğa müzesinde sergileniyor.Muhteşem bir eser.
Güzelyurt yakınlarında ODTÜ'nün kampüsü.Evvelki yıl küçük oğlana ''burayı tercih et'' demiştim.Çok büyük binaları ile devasa bir eğitim yuvası ama çok sessiz ve sakin .Dünyadan elini eteğini çekip derslere dalacaksın.Başka yapılabilecek birşey yok.

Mayıs 24, 2008

Kıbrısta 2.gün:Gazimağusa

Kıbrıs gezisinin 2.günü Gazimağusa'yı gezmeyi planladım.Gazimağusa adanın doğusunda,Mersin'den giden feribotların yanaştığı bir liman şehri.Rumlarla aramızdaki sınıra yakın sayılabilir.Bütün Kıbrıs şehirlerinde gezilecek yerler kale surları içinde.Dişarıdaki alanda ise zevksiz ve estetik yoksunu yapılar var genelde.
Gazimağusa Kalesi içinde bulunan meydandaki tarihi katedral.Tabii müslüman olunca şehir,katedrale eklenen minare ile oluyor bir Camii.
Gazimağusa sur içinde Vatan şairi Namık Kemal'in hapsedildiği Zindan.Görülen 2 katlı yapının alt katı zindan olarak kullanılmış.Vatan Yahut Silistre'yi burada düşündü belki şair kimbilir.
Gazimağusa Limanı.Türkiye'den gelen Tırlar buradan Kıbrıs içine dağılıyor.Zaten yıllardır Türkiye tarafından gelen destekle varolmuşlar.
Gazimağusa Halk plajı.Pırıl pırıl suları ile harika bir yer.Görülen alan ise savaş sırasında ele geçirilen ve yıllardır kapalı halde tutulan ''Maraş'' bölgesi.Burası tamamen turizm için hazırlanmış bir oteller bölgesi ama yıllardır barış için adım atılamadığından oteller de çürümeye terkedilmiş.Bazı binalarda mermi izleri hala duruyor.

Mayıs 23, 2008

Kıbrıs 2

Harekat sırasında Albay Karaoğlanoğlu'nun saldırıya uğradığı ve şehit olduğu ev.Duvarda mermi izleri hala duruyor.Bir müze ama açan bulunur da gezilebilirse.Kıbrıs'ta mesai az dinlenme çok.Burası bir ada.Ada demek rahatlık,az çalışma ve yavaş geçen zaman demek.
Bir huzur köşesi:Girne limanı.Tekneler,restoranlar ve eğlence yerleriyle,kalesi ile insanda mutluluk hissi uyandıran bir kaçamak mekanı.Girne burasının dışında bir çok cadde,sokak,bina vb.barındırıyor ama hiç bir yer burası kadar dingin değil.
Huzurlarınızda Turist Ömer'in versiyonu: Ben.Girne Kalesinin köşedeki kulesindeyim.Ardımda liman.İşte gezmişim,yorulmuşum,fotoğraflar çekmişim.Gideyim de liman manzaralı Marin Club'da biramı içeyim.Sıcakladım.On yüz milyon baloncuklu soğuk bira içesim geldi.

İlk Günün sonu Girne Limanı .O kadar güzel ki kaç fotoğraf çektim hatırlamıyorum yani.Gezimin en güzel yeriydi diyeyim siz anlayın.

Mayıs 21, 2008

Kıbrıs 1

Kıbrıs Barış harekatının komutanlarından Denizli Tavas'lı Albay Karaoğlanoğlu adına yapılmış şehitlik.İçerisinde şehitlerimiz var.Savaşta rumların kullandığı ağır silah taşıyan zırhlı araçlar sergileniyor.Askerler temizliyor,bakıyor,rehberlik yapıyorlar.
Çıkartma plajının üzerinde oluşturulan alana yapılmış Özgürlük Anıtı.Anıtta her bir unsurun anlamı var.Sağdaki anavatanın gücünü soldakiyavru vatandaki kurtuluş isteğini ifade ediyor.
Lefkoşa'da fazla oyalanmayıp Girne'ye indim.Eşyaları Otele yerleştirip hemen yakındaki Barış Harekatındaki Çıkartma Plajına indim.Burası askerlerimizin şehit olduğu ve Kıbrıs'a ayak bastıkları ilk yer.Allah rahmet eylesin hepsine.
Kıbrıs'a Antalya'dan uçakla ulaştığımda saat gecenin 1.30'u idi.O saatte ne Girne'de ne de Lefkoşa'da olmanın faydası yok diye düşündüm ve 4 saati bir bankta uyuklayarak geçirdim.Sabah 6 sularında artık Kıbrıs hareketlenmiştir deyip yola çıktım.Havaalanından şehre ulaşım sadece taksiyle sağlanıyor.35 ytl istenen yola şehre boş dönen bir taksi sayesinde 20 ytl'ye vardım ve Günaydın Lefkoşa...
Şehre girişte Girne kapısı sizi karşılıyor.Burası dolmuşların geçtiği merkezi bir yer.Eski şehir buradan başlıyor.

Mayıs 10, 2008

Mustafa...İlk Hedefin Kıbrıs...İleri...


1974 yazında lise 2. sınıftan 3. sınıfa geçmiştim.Yaz mevsimi oldukça hareketli geçiyordu.Türk Ordusu Kıbrıs'ta Türklere yapılan saldırılara karşı koyabilmek için hazırlanmakta,Ecevit başbakanlığındaki ve Erbakan hoca yardımcılığındaki CHP-MSP hükümeti çeşitli görüşmeler yaparak Rum saldırılarını engellemeye çalışmaktaydı.Dışişleri Bakanı Turan Güneş bir İsviçre'ye bir Londra'ya gidiyor arada ABD gemileri Akdeniz'de dolaşıyordu.

Her akşam siyah beyaz ekranlardan yetkililerin beyanatlarını dinliyor ve savaş çıkacak mı çıkmayacak mı yorumları yapılıyordu.

20 Temmuz günü Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in "Ayşe tatile çıkabilir" mesajı ile harekete geçen Türk ordusu bir taraftan havadan paraşütçüleri indiriyor diğer taraftan çıkartma gemileri Girne sahillerini yoğun ateş altında askerlerimizi karaya çıkarıyordu.

Bizler pencerelere karartma uygulamış,arabalar farlarını görülmesini azaltacak hale getirmiştik.Her gün harekat an be an dikkatle izleniyordu.

Çok asker şehit verdik.Albay Karaoğlanoğlu gibi.Kendi gemimizi batırdık.Amerika'nın tepkisini çektik.Bize yıllarca silah satılmasını engelledi.Ambargo uyguladı.Haşhaş ekmemizi yasakladı.

Aradan yıllar geçti ama hala ada'da anlaşma yapılamadı.İki devlet oluştu.Herkes başının çaresine bakıyor.

İşte hafızama kazınan yıllardakı Kıbrıs gelecek haftaki yolculuk programımda.İnşallah önümüzdeki Perşembe akşamı Pamukkale Turizm'le Antalya'ya,gece de Pegasus'la Lefkoşa Ercan Havaalanına ulaşmayı istiyorum.Biletler hazır.5 gün Deniz,güneş,kum ve Girne çıkartma plajı,Lefkoşa camileri,tarihi eserleri,Magosa ve Güzelyurt.Hotel Bare Hill'da konaklayacağım inşallah.Dönüş 20 mayıs günü İzmir'e oradan da Denizli'ye.Şimdilik bu kadar.See U