Aralık 31, 2008

BÜLBÜL'ÜN GÜL'E AŞIK OLDUĞU YERDEYİM (ŞİRAZ)

Zand'lı kadir tarafından yaptırılan Kale;tuğladan yapıldığı için zamanla eğrilmiş.İçinde köşk,odalar ve hamam gibi bölümleri var.
Şah-Çerağ camiinin içi.burası şiiler için çok önemli bir merkez.Büyük bir camii ve türbe.


Hafız iran'ın ünlü şairlerinden biri.Türbesi sürekli ziyaretçilerle dolup taşıyor.Etrafı da nefis bir bahçe.
Hafızın kabri olan bahçede bir gül varmış.
Yeniden açarmış kanayan rengiyle...
Gece bülbül ağaran vakte kadar ağlarmış.
Eski şirazı hayal ettiren ahengiyle...
Ve serin selviler altında kalan kabrinde...
Her seher bir gül açar, her gece bir bülbül öter!
Bir başka şair;Sadi'nin türbesi.Hafız ve Sadi Farsça'nın iki dev ismi ve dillerini yücelten şairleri.

Şiraz'a 55 km uzaklıktaki Persepolis.Otobüs terminalinin önünden 1000 tümen'e dolmuş taksiler gidiyor yakınındaki şehre.Orada da başka bir taksiyle (2000 tümen) varabilirsiniz.2500 yıl önce anadolu'yu fetheden, Yunanistan kapılarına dayanan dev imparatorluk.Krala hediyeler sunulması,arslan biçimli heykelleri ve güzel bir müzesi olan bir yer ama alan olarak küçük buldum.Bizdeki Efes on basar.ama gelmişken göreyim derseniz görülür.





Aralık 27, 2008

YEZD'DE BİR TATİL GÜNÜ


Yezd'in gezilecek eserlerinin başta geleni Camii Mescidi.Çinilerle süslü güzel bir eser.


Yezd tipik bir İran kenti.Ülkenin orta kesiminde bulunan Yezd sıcak,kurak ve suya muhtaç bir kent görünümünde.Bu nedenle havuz,su çok özlenen şeyler.Yukarıda Emir Çakmak Camii ve Kompleksinin gece görünümü.



Aynı yer: Emir Çakmak Camiinin gündüz görünümü.Aslında tek katlı bir yapı ama çok katlı bir ön cephe yapılmış.Üst katlardan şehir görünümü güzel.




Yezd,Zerdüşt dininin merkezlerinden biri.Ateşperestlik diye de adlandırılan inanç hala inananlarınca sürdürülüyor.Zerdüştler ölülerini ''Sessizlik Kuleleri'' adı verilen bu kulelere bırakıp,akbaba ve diğer hayvanlar tarafından yenilerek doğaya karışmasını beklerlermiş.İran devleti hijyen ve sağlık gerekçesiyle yasaklamış. Kentin güneyinde bir tepe üzerine inşa edilmiş bu kuleler bir def'in biçiminin tanıkları...





Yezd'de su en önemli ihtiyaç.Bu nedenle yerin derinliklerinden su çıkarmak,kuyu inşa etmek ve suyu dağıtmak önemli bir iş.Su Müzesi bu işleri anlatan eserlerle dolu.Model Su çıkrığı gibi.






Devletabad Bahçesi.Günlerden cuma olunca kapalıydı.Belki de sürekli kapalı ne bileyim.Giremedim.







Aralık 24, 2008

İSFEHAN (NISF'I CİHAN ) -DÜNYA'NIN YARISI


İsfehan-İmam Humeyni Meydanı.Meydana bakan bir camii var .Meydan çevresi ise turistik dükkanlarla dolu.
İsfehan,iran'da gezdiğim 2. kent oldu.Tebriz'den otobüsle Tehran'a geldim ki şehre girmek mümkün değil.Bir duran trafik var.Herkes arabalarda ama ilerleyemiyor.Bu şehir bana yaramaz dedim zaten gezilecek önemli eser de yoktu,bilet aldığım gibi 7 saatlik bir yolculukla İsfehan.
Gelirken okadar kurak ve çöl benzeri görüntüler vardı ki isfehan'a gelince şaştım kaldım.Yeşillikler içinde bir şehir.İçinden bir akarsu geçiyor ve üzerinde 33 kemerli bir köprü.Sokaklar,çarşılar cıvıl cıvıl.Emirkebir hostel'de 2 japon,1 fransızla birlikte kaldım.5.kişiyi tanımıyorum çünkü konuşma fırsatı olmadı. Japonların hızlı hızlı ve ne kadar çok yediklerine şahit oldum.Fransız ise Paris'liydi.Ben de boş durmadım tabi öğlenleri akşamları kebap yedim.İsfehan harika parkları ile akarsuyu,yürüyüş yolları ile gerçekten çok güzel bir şehir.kesinlikle tavsiye ederim.
İsfehan'da Cehel soton yani kırk sütunlu saray.-sütunlar ağaç...-

Munar Cumban -sallanan minareler-araya sora gittim,kafa yoruyorum.bir minare nasıl sallanır diye .aklıma ilahi sebepler getiriyorum falan.Halbuki minareler kerpiçten yapılmış ve gövdeye bağlı oldukları kısımdan çatlamışlar.Yani minareler sadece dik duruyor.İki kişi belli aralıklarla (seyirci durumuna göre) minareye çıkıyor ve üst kısmında yürüyor.Yürüdükçe de minareler sallanıyor.hepsi bu.Bi de ben neler düşündüm.Üst kısma çapraz ağaçlar çakıp ucuna da ziller takmışlar,yürüdükçe şıngır mıngır çalıyor.Atraksiyon bu.


İmam Humeyni meydanında Sufi dervişler.Ney üfleniyor,bir huşu halleri bende.tutmasalar mevleviler gibi dönmeye başyacaktım neredeyse.



İsfehan'da kenti ikiye bölen akarsunun üzerine yapılmış Siesepol köprüsü.33 kemerli köprü.akşamları pek hoş görüntüsü oluyor.altında çay içecek yerler falan var.




Aralık 19, 2008

TEBRİZ'E SELAM

1,5 ay civarında süren hindistan gezim bitti ve eve döndüm.Yavaş yavaş anlatmaya başlayayım istedim.İşte İran bu.Genelde kurak,bitkisi az ve sapsarı bir görüntü ama bu görüntü bazı yerlerde yemyeşil kentlere dönüşüyor.

İl Gölü
Tebriz'de insanların (genelde Azeri Türkleri yaşıyor ) yaz aylarında serinlemek için gittikleri hoş bir dinlenme yeri.Ağaçlık,göl,yürüyüş...

Tandır
İran'da lavaş ekmeği çok tüketiliyor ve bu ekmekler Tandırlarda pişiyor.yassılaştırılmış hamur yastık gibi birşeyle duvarına yapıştırılıyor.


Benden Selam söyle Şehriyari'ye
Şehriyari Tebriz'de yaşamış ve kendine özgü hüznü olan, nostaljik bir şair.Zaten İran şairler memleketi.'' Heydarbaba'ya Selam'' adlı şiirini okudum ve çok beğendim.
Heydarbaba şairin çocukluğunun geçtiği köyüdür ve yıllar sonra oraya döner.Çocukluğunda yaptıklarının,eğlencelerinin ve güzelliklerinin arandığıgüzel mısralarla çocukluğunu arar.Hüzünlü ve güzel bir şiir.Okudum oradan biliyorum yani...
Tavsiye ederim.


Kalpakçı
İran bir el sanatları ve esnaf memleketi.herkes küçücük dükkanlarda çalışıyor,ticaret yapıyor.Kalpakçı amcam da onlardan biri.Hayat ellerine geçimini vermiş.




İran bir İslam Cumhuriyeti.Bunun da en önemli unsuru Mollalar.Medreselerde yetişiyorlar,gençleri eğitiyorlar ve sistemi kontrol ediyorlar.Yönetimin hiyerarşisi onlar üzerine kurulu.Cami ve Medreseler hayatın parçası orada.





Aralık 09, 2008

TAJ MAHAL



Taj Mahal aslinda Mumtaz Mahal in adindan geliyo ve onun icin yapilmis bi anitmezar.Hintcede z harfi olmadigindan mumtaj olmus.Kisaltilinca da Taj Mahal.3 gundur delhi deydim.Sonunda memleketime donmeye karar verdim.Ben kurufasulye yemeyi,hamsiyi ozledim ya.Ayin 16 sinda yola cikiyorum.Bir tam gun dubai de havaalaninda oyalanacam ve 17 aksami 00.20 civari Sabiha Gokcene inecem isssallah.O saatte yollarda oyalanmayi goze alamayip geceyi gene havaalaninda gecirebilirim.18 inde de Denizli yollarindayim gari.Hayirlisi.Dubai pahali bi yer.cikip para kaptirmanin alemi yok.


Taj Mahali de gordum ne kaldi geriye/Gorusuruz,

Aralık 05, 2008

Bayraminiz Kutlu olsun

2 gun oldu Varanasi ye geleli.Bu aksam da Delhi ye geciyorum.Burada kurban kesmek caiz degil.Gerci Muslumanlar var ve onlar kesiyor ama ben sindi nereden bulacam koyunu keciyi.Hele danaya girelim desen onlar bana girer.Ne de olsa inek kutsal hayvan.Neyse,iyi ki burada yasamiyoruz yoksa babam oldugunde ellerimle yakmak zorunda kalacaktim.Kotu bisey.Sevmedim ama burada oluleri yakiyolar.hayret bi sey ya.
Saglicakla kalin;bl bol et yiyin.Afiyet olsun
Buyuklerin ellerinden kucuklerin gozlerinden operim.Hoscakalin.Gelecek bayrama insaallah.Mehmet sen de arabayi dikkatli kullan ha...