Ocak 29, 2009

VARANASİ VARANASİ

Varanasi'ye varır varmaz akşamın ilk saatlerinde Ganj ...
Haridvar-Varanasi tren yolculuğu 23 saat süren bi işkenceye dönüştü.Her köy istasyonunda dura kalka,Çaaaai garam Çaaaai diye bağırarak vagonları kateden çay satıcılarıyla ,her istasyonda trene doluşan çeşitli yiyecek satıcılarıyla gerçekten yordu.Çay dedikleri de neskafenin çayla yapılmışı desek yanlış olmaz.Süt-çay bileşimi İngilizlerden kalma bi alışkanlık ama alışınca güzel bi içecek.
Neyse vara vara vardık Varanasi'ye.Burası 2500 yıllık tarihiyle yaşamın sürdüğü Dünyanın en eski kentlerinden biri.Çok geniş bir yatakta sessizce akan Kutsal Ganj ve kıyısında yapılan etkinlikler kentin özelliğini oluşturuyor.Bunların başında Ganj'da yıkanma,ölü yakma törenleri,yeni evlilerin kutsanması,kap kacak yıkama,diş fırçalama, vb. sayılabilir.Ganj kıyısı birbirine ekli ve herbiri farklı inançlara hizmet eden Hindu tapınaklarıyla (Ghat) dolu.
Ganj Kıyısında sabah erkenden Yoga yapanlar.Hertürlü faaliyeti burada bulmak mümkün.Daracık sokaklarından kıyıya indiğim bir gece genç bir delikanlı,selam verip haşhaş ister misin ? dedi.Hayır dedim.Haşhaş almasına alayım da onu sürtmek lazım,çıkan haşhaş sürtmesini pekmezle karıştırıp ekmeğe sürerek yemek lazım.Bu kadar emek çekecek zaman ve yer değil.Şaka Şaka .Ben de biliyom ne satıyor.Bana uymaz.

Ganj kıyısında traş olanlar,(seyyar berberler iş başınd),banyo yapanlar.Sabun kullanmıyorlar pek.Şöööle köpürte köpürte yunacan ki ,Ganj kıyısında banyo yaptım, dediğinde dağsin.Keseci bile yok.
Haridvar'da olduğu gibi burada da Ganga Aarti töreni var.Gece platformlar üzerinde süslü giysiler içindeki gençler tütsü ile başlayıp daha büyük ateşlerle devam eden ve ateş ile suyun birleşimini ifade eden törenlerini yaptılar.Çiçekçi kız'ın elime bi yaprak ve çiçekler tutuşturup (no mani,no mani ) demesi ve ısrarıyla çiçeği Ganj'a saldım.Aynı kız bundan sonra tekrar gelip,Money deyince cepteki en küçük parayı verip surat asmasına aldırmadan kaçtım.Ne bu ya önüne gelen para istiyo çeşitli biçimlerde.
Neyse burası Müslüman Nüfusun en fazla olduğu yerlerden biri.Müslümanlar burada Dünyaca ünlü ipekleri dokuyorlar.Aldım bir iki tane ama kazıklandım mı?demeden de edemiyorum.



Ocak 24, 2009

HARİDVAR-RİSHİKESH-DEHRADUN-MUSSOİRİ

Rİshikesh,sırtını Himalayalara dayamış,Ganj nehrinin ovaya ilk defa dağlardan inip yayıldığı,sularının temiz ve soğuk olduğu bir kasaba.Beatles 60'larda gelmiş buraya ve o zamandan beri dünyanın yoga merkezi.İki asma köprüsü,köprüde benim muzları da çalan maymunları,German Bakery pastanesi ve aşram adı verilen yoga okullarıyla tam bir huzur köşesi.Bolca tapınak,yürüyüşler,sabah çayları,inekler...çok güzeldi.
Rishikesh'de Şiva'nın heykellerinden biri.Sırtı Ganj'a dönük..Huzuru bulmuş gibi...
Rishikesh'den Dehradun adlı bir kente otobüsle,buradan da yine başka bir otobbüsle Mussoiri'ye vardım.Vardım da iyi halt ettim.Kıvrım kıvrım yollar,yokuş,savrul derken keşkek gibi oldum.Mussoiri Himalayalarda bir tepe ve arkada Himalayaların muhteşem görüntüsü.Kasaba yükseltisi,ormanları ile bir oksijen deposu.
Mussoiri tepelerindenHimalaya dağları.Oğlum İlker Nepal'de 5300 m.yükseğine kadar çıktı, bense 2000 m.lere anca çıkabildim.Yaş farkı var olacak kadar.Çık çık kolay mı?
Rishikesh'i 4 gün gezip bitirdikten,yoga moga yapmadan trans halinde yürüyüşler yaptıktan sonra Varanasi'ye gitmek üzere 45 km güneydeki Haridvar'a geldim.Burada Hindular Ganj'da kutsal banyolarını alıyorlar.Ortalık bayram yeri gibi...Rengarenk...
Haridvar'da her akşam Ganj kıyısında Ganga Aarti törenleri yapılıyor günbatımında.Özü ateş ve suyun birleşimi.Güzel bir hava.Ambiyans.Çiçekler,ateşler,çanlar.....Ommmmmm





Ocak 19, 2009

HİNDİSTAN'A HOŞGELDİM


Amritsar-Altın Tapınak'ta Arap işi Poşumla...
AMRİTSAR
Karayoluyla İran ve Pakistan kentlerinden geçtikten sonra Lahor'dan sabah 4 numaralı otobüse binip Hindistan-Pakistan sınırındaki Wagah sınır kapısına vardım.Burası her akşam saat 5'te Hindistan ve Pakistan sınır muhafızlarının birbirlerinin suratına çarparcasına sınır kapısını kapattıkları sınır kapısı.Bu seromoni için kapının yanına tribünler yapılmış.Alkış bağırış,çağırış arasında tezahüratlarla kapı kapanıyor.Video sitelerinde bulup izleyebilirsiniz.
Kapıda, önümdeki Japonla ortak tuttuğumuz taksi ile Amritsar'a geldik.İlk Hindistan kentindeyim.Buradaki Kutsal Altın Tapınak çok etkileyici.24 saat müzik susmuyor,ilahler devamlı söyleniyor,Kutsal kitap dev boyutlarda ve devamlı okunuyor.Amritsar bir dini merkez oluşunu ihtişamıyla gösteriyor.

Mcleod Ganj Merkezindeki Budist tapınağı ve dua tekerlekleri ile rahipler...
MCLEOD GANJ
Hindistan'daki 2. yer bir kasaba olan McLeod Ganj oldu.Buraya gelebilmek için önce trenle Pathankot kentine geldim.Otobüs garajında 4-5 saat kadar bekledikten sonra Dharamsala otobüsüne bindik.Safari benzeri bir yolculuktan sonra savrula savrula dağlara tırmanıp Dharamsala'ya gecenin 8'inde vardık.Bir taksi tutup 20 dk daha tırmandım.2000 m civarındaki Mcleod Ganj'dayım.,
Burası,işgalci Çin'e karşı pasif direnişle zafere ulaşacağını sanan Dalaı Lama ile buraya sığınan 80.000 kadar Tibetlinin sığındığı bir dağ başı.Himalayalara sırtını dayamış bir yer burası.Tüm dünyadan insanlar yenilenmek,dinlenmek için geldikleri,yoga ve meditasyon yapılabilen ağaçlar arasında çok dinlendirici bir yer.Ben çok sevdim.Tibetliler çok iyi insanlar.Bize benziyorlar.Budist hepsi,yemeklerini de çok sevdim.
Burası da Dalaı Lama'nın konutunun karşısıdaki Budist Tapınağı.



Ocak 12, 2009

PAKİSTAN GEÇİŞİ

Pakistan'a İran'ın Zahedan kenti yakınlarındaki Mirjaveh kasabasından giriliyor.Burası Taftan çölünde bir yerleşim.Zaten sınıra yaklaştıkça çöl görüntüsü keskinleşiyor.Sınıra giden takside tanıştığım Abdülgaffar ile sınırı geçtik.Taftan kasabası pakistan'ın ilk yerleşimi ve ben korktum.Su hiç yok.kapkara görünümlü insanlar,sağda solda atık lastikler,pislik ve sefalet beni ürküttü.Tanıdıkça ve düşündükçe normal karşılamaya başladım.Su yok adamlar ne yapsın.Üstelik bu ortamda gene de çok iyi yaşıyor çöl insanları. Burası Beluci bölgesi.12 saat süren otobüs yolculuğu sonunda gece 11'de Quetta kentine vardık.3.baktığımız New El-khair otelde yer bulabildik.Sabah pencereden görülen manzara hiç de iç açıcı değildi.Zaten korku kenti olduğunu da sokağa çıkınca anlıyorsunuz.Dükkanlar kepenk kapatmış eylem için.
Quetta'dan öğleyin 2'de kalkan trende yer bulamayınca koltukta oturarak bir 24 saat geçirdik Abdülgaffarla.Resimdeki Pakistanlı arkadaşlar ise geceyi yatarak geçirdiler.Türk ve Müslüman oluşum ise epey beğeni topladı.Lahor'a gidiyoruz.Hayırılı yolculuklar.

Lahor'da bir sokak manzarası.Berber.Hindistan'da çokça görülecek sokakta yaşamın bir örneği.Lahor kalabalık,gürültülü (korna sesleri),kirli havalı bir kent.Geceyi Rex international otelde geçirdim.Çünkü rikşacılar komisyon aldıkları otellere götürme konusunda uzmanlaşmış..
Pakistan maalesef adı kadar temiz değil çünkü bazı kısımları çok susuz.Düzen ve kurallara uyma zayıf.Öylesine yaşayan bir ülke sanki.Cive Pakistan...
Artık hedefe bir adım kaldı.Sabaha da rotam Waga sınır kapısı ve Hindistan.

Ocak 06, 2009

RUN İRAN (Otobosların arkasında böyle yazıyordu)

İran bitti.Tebriz'den başlayıp Zahedan'da tamamladım.Aklımda kalanlar şunlar;
İran bir camiler,çarşılar ve kebaplar ülkesi.Kadınları güzel ve alımlı ama hicap'a uymak için örtünmek zorundalar.Çok sayıda resimle uğraşan öğrenci kızlar ve sergi açmış kadın ressamlar gördüm.Yukarıdaki resim anlatıyor bir çok şeyi.
Kebaplar ucuz ve lezzetli özellikle çello denilen pilavla birlikte.
Çarşıları canlı,sanki ekonomik kriz yokmuş gibi.
Kentleri insanda huzur ve sükunet duyguları uyandırıyor.Mutlaka görülmeli.
Şairler ülkesi.pozitif bilimler yerine minyatür,şiir ve mimari ağır basıyor gibi .
Kesinlikle güvenli ve temiz.Ulaşım çok iyi.Heryerde Türkçe anlaşabiliyorsunuz.İnsanları candan,misafirperver.
Gene gitmeyi umuyorum inşallah.
Buketblu'ya cevap:Elinize ne renk olursa olsun pasaport'u alıp gidiyorsunuz ne vizesi.Kapılar açılıyor.Hele Azeri Türklerin Türkiye sevgisi anlatılmaz yaşanır.