Şubat 24, 2009

HİNDİSTAN'DA SON KENT:JAİPUR

Hava Mahal yani hava yeri.Raca'nın kadınlarının yani harem'in kadınları sarayda sıkılmasın,gelen geçene bakıp hava alsın diye yapılan bir yapı.Önden 5 katlı görülen yapı aslında 2 katlı.İmaj başka gerçek başka yani.
Hayatta herşeyin bir sonu olduğu gibi hayallerin de bir sonu oluyor.Bir yere kadar hayal edersiniz sonrası başka bir zamanın hayali olacaktır.İşte Hindistan gezi hayallerimin,planlarımın sonu.
Burası Jaipur.Rajastan eyaletinin başkenti ve pembe kent olarak anılıyor.Şehirde yapılar kırmızı kumtaşından malzeme ile yapıldığından.Burası hala Raca'ların yaşadığı kendine özgü bir yer.Tekstil,takı,taşlar,altın ve gümüş işlemeceliği ne ararsanız var.Hindistan'ın ihracat merkezlerinden biri.Geniş alanlar kaplayan çarşıları başdöndürücü.

Jaipur'da Jantar Mantar, yani gözlemevi.1700'lü yıllarda astronomiye meraklı bir Raca'nın eseri.Dev gözlem aletleri olarak yapılmış ve apartman boyunda yapılar bunlar.
Hindistan'da ince ve zahmetli işçilikle yapılan eserler çok yerde karşımıza çıkıyor.işte bir beyaz mermer işlenerek ne hale gelmiş.Yer Raca Sarayının girişi .
Raca Sarayının girişindeki şu parlak şey de ne ola ki?Efendim 1800'lerde İngiltere'ye gezmeye giden bir Raca susayınca ne içecek?Su.Oranın suyu kimbilir nasıldır? İşte Raca'nın su matarası.Bu gümüşten yapılmış ve 1 ton civarında su alabilen bir tank.Bunlardan bir tane daha var.Neymiş, İngiltere'ye giderken susuz kalmamak için su matarasını yanına almak gerekirmiş.
Ve Raca'ların Amer adı verilen kalesi.Moğollar ovalarda hakimken Raca'lar burada tepede yaşamış.Gün gelmiş,devran değişmiş ve Moğollar zayıflamış.Raca'lar meydan boş kalınca savaşmadan ovaya inip,fakir halkı yönetmeye başlamış.Tabii Raca'ları da İngiltere yönetmekte.
Artık dönme zamanı.40 gündür yollardayım.Yemekler heryerde istediğim gibi olmadığından kilo verdim.Süzüldüm.Jaipur'dan sonra dooooğru Delhi.Ertesi gün de Dubai'de Sharjah adlı kentte aktarma yapıp Türkiye.Bir de Hindistan dedikleri diye özet yazayım ve bu gezi notlarımı bitireyim.




Şubat 19, 2009

AJMER-PUSKHAR

PUSHKAR:Ajmer adlı kent yakınlarında küçücük bir köy.Bir köy ama dünyanın dört bir yanından binlerce turist,uzak yerlerden gelen Hindular için tam bir buluşma noktası.Lotus çiçeğinin Dünyada düştüğü ve etrafında küçük bir göl oluşturduğu için kutsal sayılan,kutsal göl nedeniyle etrafında tapınakların yerleştiği,kutsal banyoların yapıldığı ve canlı bir köy.Akşam üzeri göl kıyısında çeşitli danslar yapanlar mı dersiniz,alışveriş yapanlar mı?Çok canlı buldum burayı canım çok.
Tapınakta kadınlar.Sereserpe oturmuşlar,sohbet,dinginlik.İşte ulaşmak istediği hedefe varanların huzuru.
Anne sevgisi bu olsa gerek.hindistan'da maymunlar heryerde.Yavrusunu gözeten bir anne...

Pushkar'da tanrı Brahma adına yapılmış ve çok kutsal sayılan Brahma tapınağı var.Burası hergün buraya gelen Hindu hacılarca ziyaret ediliyor.Ayakkabı ile girilmiyor ama pabuçlar kapıda kalsın.
Pushkar'da alışveriş özellikle kadınların ilgisinde.Burada sonbahar mevsiminde Rajastan'ın en büyük Deve festivali yapılıyor.Amaç deve alım satımı. Yüzlerce çadır kurulup eğlenceler düzenleniyor.Kadınların renkliliği ise görülmeye değer.

Ve Pushkar'ın yakınında kurulduğu Ajmer.Öncelikle buraya gelip sonra köye geçiliyor.Müslüman nüfusun büyüklüğü hemen farkediliyor.Dergah ise burada yaşayan ve moğol imparatorun erkek çocuk sahibi olacağını rüyasında gören bir şeyh'in yaşadığı,bunun için de her yıl imparator'un ziyaret ettiği,hacca gidecek Müslümanların icazet almaya geldikleri bir yer .Başlar örtülüyor ellere güller alınıyor,dualar ediliyor.Çok huzurlu gördüm kendimi çok.Kapıda fotoğraf makinesini bırakmasaydım çekerdim ama olmadı işte...





Şubat 10, 2009

BU NE SEVGİ AAAAAHHHHH......

Taj Mahal :Moğol İmparatoru Şah Cihan'ın sevgili eşi Mümtaz Mahal 14.çocuğuna hamileyken hayatını kaybedince, onu delicesine seven Şah Cihan tarafından yıllarca süren inşa ertesinde tamamlanmış bir yürek,sevgi,vefa yapıtı .Herhalde sevgililer gününde akla gelecek en önemli eser.Beyaz mermerden yapılmış,Hindistan'ın sembolü olmuş,hergün yüzlerce yerli ve yabancı konuk tarafından ziyaret edilen,750 rupilik giriş fiyatıyla ohaa dedirten bir yer.Ama buraya kadar geldikten sonra parayı gözümüz görmüyor tabii.İçerisinde sevgililerin mezarları var ve foto yasak.İnsanda hoş duygular uyandırıyor.Her milletten sevgililer elele geziyorlar...Bu ne sevgi aaaaahhhhhhh.Bu ne ızdıraaaapppppp...İşin asıl dramatik tarafı ise,oğlu tarafından ileri yaşlarında iktidardan indirilen Şah Cihan, ömrünün son yıllarını Yamuna nehrinin karşı yakasında kapatıldığı bir odadan Tajmahal'i seyrederek geçiriyor.Ne hayat ama...
Delhi'de Kızıl Kale varsa burada da Agra Kalesi var.Etrafı su hendeği ile çevrili bir nevi kızıl kale...

Agra'ya vardığım günün ertesinde sabah bir kalktım ki sisten gözgözü görmüyor.Siste okula öğrencileri götüren bir rikşa öğrenci servisi.Onlar yolu biliyor tabii.Bu agra gibi kent görmedim ya .Dün akşamüzeri 3 km öteden rikçacı yolu bulamadı.En az 5-6 kişiye sordu gene bulamadı.Turist guest house kaldığım en güzel konaklama mekanlarından biri oldu.Bu sabah ta gittiğim yerlere kafamdan işaretler koydum kaç kere ama dönüşte guest house'ın hemen 20 m ilerisinden geçtiğim halde yolu bulamayıp bi sürü yol teptim.Yuh bana, bi de coğrafyacı olacam...
Yine Delhi ile bir benzerlik durumu daha .Burada da karşımıza Cuma mescidi çıkıyor.
Hindistan'da çamaşır nerede yıkanır?Derede değil tabii.Nehirde.Yamuna nehrinde suya batırılan çamaşırlar yandaki tahta yüzeylere çarpa çarpa yıkanıyor.Deterjan da neymiş.Daha sonra ise toprağa serilen çamaşırlar kuruyunca da evlere...Hintliler pratik insanlar vesselam.Bazı yiyecekleri yapraktan yapılma minik tabaklara koyup yiyorlar ve atıp geçiyorlar.Artıklar da başka hayvanlara yemek..Çamaşırları da nehirde yıkayınca ne çamaşır makinesi lazım ne deterjan.




Şubat 04, 2009

DELHİ ESKİ-YENİ

Delhi,Hindistan'ın kuzeybatısında bulunanve 15 milyon civarında nüfuslu bir dev kent.Aşırı nüfusun içiçe ve karmaşık bir halde yaşadığı Eski Delhi ile modern ve geniş bulvarları,geniş parkları ve çok katlı yapıları ile Yeni Delhi ikiye bölünmüş .Yıllarca Moğol yönetiminde barış içinde yaşamış.Moğol yönetiminin sarayı Red Fort (Kızıl Kale ) girişi.
Moğol barışı zamanının bir eseri olan Astronomi gözlemevi(Jantar Mantar)Bir örneği de Jaipur'da bulunuyor.Bu dev bina-aletler yardımıyla günün vakti,yıldızlar,cennetlik insanların geçişi falan bulunuyor.
Modern kent Yeni delhi'de bağımsızlık sembolü,Hindistan Kapısı.Yan kısımları ise kriket oynanan yemyeşil parklarla dolu.
Eski başbakanlardan Rajiv Gandi'nin suikaste kurban gittiği yer.Hindistan Dünyanın en büyük demokrasisi ama başbakanlarını da böyle kaybetmiş
Kutub minaresi yıllarca emek çekilerek inşa edilmiş bir İslam eseri.Dünya Kültür mirası içerisinde yer alan bir kompleks.
DELHİ'DE NE YAPILIR?
1-Hindistan Uçakla gelinirse ilk karşılaşılacak kent.Kalabalık insan kitlesine alışmak gerek.Yeni Delhi tren istasyonu karşısında çok sayıda otel,guest house var.
2-Kızıl Kale,Cuma Mescidi,kutub Minaresi,Hindistan kapısı,Ulusal Müze,Firuz Şah Kotla anıtı, ve daha çok sayıda görülecek yer var.Bunun için turlara katılarak gezebilirsiniz.
3-Hindistan'da tur yapacaksanız tur satın alabilirsiniz.Trenle çeşitli kentleri gezmeyi planlıyorsanız tren biletlerini satın alıp geziyi organize edebilirsiniz.
4-Başkent, Hint ve güney Asya yemekleri yiyebileceğiniz,çok çeşitli hediyelik eşya alabileceğiniz çok enteresan bir kent.