Mayıs 06, 2013

Kamboçya


Kamboçya Güneydoğu Asya'nın acılarla yoğrulmuş, yoksul ülkelerinden biri.Fakir ama mutlu da denebilir.Tayland'daki soldan trafik burada sağdan trafiğe dönüyor,araçlar eski.Hyundai otobüsler,Türkiye'den gitme Ford minibüsler,iki tekerleki yolcu kısmını çeken motosikletler,yetersiz alt yapı,herkesin kafasına göre gittiği trafik.Tam bir keşmekeş.
  Döviz geliri içinde turizm önemli.Heryerde turistler.Siem Reap kentindeki Angkor Wat Dünya kültür mirası listesinde.Burası eski Siam uygarlığının eski başkentlerinden biri ve bugün Kamboçya sınırlarında.115 yıl süren fransız sömürge dönemi sonunda içi boşaltılmış bir Tapınaklar kompleksi.Terk edilme sonucu Banyanağaçları tarafından kökleri ile sarılmış adeta orman tarafından istila edilen Budist tapınakları ilgi çekici.Bisiklet,tuk tuk,taksi ile gezilebiliyor.Tonle Sap gölü ise su ile karanın ormanlarla ayrıldığı,tarlaların içine açılmış bir iskele alanından kalkan ve daracık kanallardan giden teknelerle ulaşılabilen bir başka atraksiyon.akşamlar ise gece pazarları,masajcılar,hediyelik eşya satıcıları,barlar ,lokantalar ile renkli bir yer Siem Reap.

 Angkor Wat Kapılarından biri...
 Şafakta Angkor  Wat
 Pphnom Penh başkent . Pol Pot bir diktatör ve kültür yenilemesi yapmak için kendi halkına zulmeden biri. Pol Pot binlerce insanı işkence ile öldürüp ölüm tarlalarına gömmüş .Kamboçyalılar  karanlık bir dönem yaşamış acılar çekmiş bir halk.

 Mekong Nehri...
 Saat Wat???
 Kamboçya'nın güney sahlinde birkaç turistik merkez var ve Sihanoukville bunlardan biri.limanı,
ormanı,uçsuz bucaksız doğal plajları ile çok güzel bir yer.Son olarak Koh Kong kasabasındaki iki gün ile Kamboçayı 18 günde bitirdim.Sahillerindeki ucuz kalamarlar,ahtapotlar,balıklar, bu güleryüzlü insanlar ülkesinde maddi zararların fazlalığına rağmen çok sevdiğim bir ülke olarak hafızamda...