Şubat 21, 2018

Tayland '' Gene geldim..''

 5 yıl aradan sonra yine Tayland'dayım..3 gün..Önce Chao Parayo nehrinde tekne turu,Khao san road'da yürüme ve Altın Tepe ziyareti..Sokak yemekleri,Bangkok hep aynı..sokaklarda koku,caddeler motosiklet dumanı,nehir hareketli..
Buda heryerde..Bir inanç sistemi olarak heryerde karşımıza çıkıyor.Tapınaklar,sabah erken saatlerde yiyecek toplamaları,ayinleri,adaklar..
Bangkok sonrası 3 gün kuzeyde Surin'de geçti.Filleri ile meşhur bir kent burası.yılda bir kez fil festivali düzenleniyor.Kral'ın da kişisel fili var bu arada ..Festivalin ilk günü açık büfe Fil kahvaltısı ile başladı.Sokak boyu uzanan masalarda meyveler fillerin istediği kadar yemesi için hazırlanmış.Zavallı filler ayaklarına bağlı zincirleriyle esir görüntüsü veriyor.Uzatılan parayı alıp üstteki sürücüsüne verecek kadar da eğitimli.
Doya doya yiyin gari..Filler o gün hayatlarının en güzel ve bol kahvaltısını yaptılar sanırım..
Surin Fil festivalinin asıl etkinliği ise Filler hesaplaşması..Bölgeye Fil bulunan ordularıyla gelen halkların gelişleri,savaşları gösteri biçiminde hazırlanmış..Silahlı savaşçıların bindiği Filler alana girdiğinde Timur ve Filler hikayesi aklıma geliyor.Ankara savaşında da filler görev almıştı..
Filler o zamanın tankları bir bakıma.Yanlarında ve arkalarında diğer savaşçılar ve halk onları izliyor..
Fil Festivali fillerin futbol maçı ve diğer gösterilerle sürüyor.Hava sıcak..Surin kasım ayında çok sıcak..
Surin sonrası durak Khon Kaen..Burada 1 günlük mola sadece Laos elçiliğinden vize almak amaçlı..Bu arada kent gezisi de yapılmalı.Bir göl ve etrafındak yürüyüş yolu halk için güzellik sunuyor..
Yukarıda Mekong Nehri..Tayland'da kuzeyde son durak Nong Khai.Karşısı Laos.3 gün buradayım.Eskiden Laos ile Tayland arası ulaşım teknelerle sağlanırken birkaç iskelesi,gümrük ve pasaport işleri,alışveriş için pazarları ile hareketli bir yermiş ama dostluk köprüsü yapılınca eski hareketliliği kalmamış.Buna rağmen gene de güzel.Yakında kocaman heykelleriyle Buda park yer alıyor.Aşağıda kentin ejderhaları..

Hiç yorum yok: