Eylül 09, 2008

KARADENİZ DEDİKLERİ

Çerli köyünün kahvesi.Burası Değirmenyanı denilen ve sahilde kurulu,tulumbası olan,denize girilen oyun oynanan ve Barbaros adlı bir kahvecinin işlettiği hoş bir yer.Çılbak vatandaş ise okulumuzun müdür başyardımcısı olan ve beni misafir eden arkadaşım nuri bey.
Ordu ile perşembe arasındaki Çerli köyü sahili.kestane ağacından güzel tekneler yapıyorlar.
Karadeniz hakkında gözlemlerim veya bende uyandırdıkları neler?Tabii ki kişiseldir genelleme yapmamak lazım.
1-Karadeniz çok güzel ama uzun süre insan cennette de yaşasa sıkılır herhalde.O kadar yeşil,mavi,serin ve güzel ama insanlar da çabuk kızıp çabuk sönen bir agresiflik var birazcık.
2-Etnik yapı karmaşık.Lazlar,gürcüler,Hemşinliler,kafkas kökenliler gibi bir sürü farklı kökenden gelen insan yanyana yaşıyor.
3-Her karadenizli kendine özgü ve herbirinin ayrı fikri var.Ordu'da ilk saatler Perşembe minibüsüne bindim.Biri '' fındıklar kızarmış'' dedi.Diğeri ''evet kızarmış'' dedi.Ardından fındığın niye para etmediğiyle ilgili bir tartışma başladı ki herkesin fikri ayrı ve herkes benimki doğru diyor.Neredeyse kavga çıkacak.
4-Çok iyi insanlar.Nerede karşınıza çıkarlarsa bir ihtiyacınız olup olmadığını soruyor yardımcı oluyorlar.Konuşmaları yer yer bağırarak olmakla beraber dostça.Genelde birbirini iğneleyen ve kızdırmaya dönük konuşuyorlar.
5-Yiyecekleri çok lezzetli,Doğal ve besleyici.Kocaman ekmekleri,akçaabat köfteleri (kocaman yassı parçalar halinde),zigana sütlacı,kuymak,mıhlama,karalahana çorbası ve diğerleri.Hele yayla balları çok lezzetli ama pahalı da.Olacak o kadar.
6-Minibüsçüler Türk icadı Dolmuş'a yeni bir uygulama getirmişler.Şöyleki,buralarda çok fazla sayıda yanyana yerleşimler var ve bunların dolmuşçuları müşteri kapma nedeniyle kavga ediyorlar.Bunun üzerine demişler ki,bir yerin dolmuşları oradan başka yere yolcu götürsün ama getirmesin.Yani sadece tek gidiş yönüne yolcu alabiliyorlar.İlginç geldi.
7-En çok neresi bende iz bıraktı dersem;Ayder yaylası,Uzungöl,Trabzon ve Perşembe ilçesi derim.Artvin'i gezemediğimden fikrim yok.Genelde güzel insanlar ve güzel yerler içeren ve tekrar tekrar gitmeyi isteyeceğim bir yer karadeniz.




1 yorum:

Mavi Elmas dedi ki...

Merhaba,
Karadenize gitmek en büyük arzum. Bütün ege ve akdenizi gezdim ama karadenizi hala gezemedim. Üstelik karadeniz kökenli olmama rağmen. Bir yıl içinde büyük bir gezi planlıyorum oraya doğru. Yazınızı bir solukta okudum. İyi bir gezi olmuş. Deneyimlerinizden yararlanacağım. Teşekkürler.

www.mavielmas.com