Eylül 17, 2014

Kars

 Kars uzakta bir kent.Doğunun doğusunda.Buralara gelene kadar uzun yolculuklar yapmak gerekiyor.Ser,Baş ve Had sınır demek.Sınırbaşı anlamına gelen Serhad kenti ifadesi yaygın.Yükseltisi ve Dağlık yapısı nedeniyle soğuk,kar yağışları güçlü.Uzun kış gecelerinde kahvelerde ardarda içilen çaylara aşıkların atışmaları eşlik eder.Buralarda aşıklar pop yıldızları gibi.Halkı etkiliyorlar.Murat Çobanoğlu gibi birçok aşık aynı zamanda devlet sanatçısı.
 Uzun yıllar Rus işgalinde kalan kent kalın taş duvarlara sahip binalarla bu geçmişi hatırlatıyor.Bazılarına sonradan metal eklemeler yapılsa da hala sağlam ve güzeller...
 Türklerden öncesini anımsatan bir eser daha.Bir kilise olmuş bir İslam yapısı.Camii olarak hayatına devam ediyor.
Kars Kalesi kentin görülmemesi imkansız yapısı.Yakınında hamam kalıntısı da bulunuyor.Yöneticiler temiz bir halk için hamamını da düşünmüş.
Kars'da Meçhul asker anıtı,Müze,Sarıkamışdaki Şehitlikler görülmesi gereken yerlerden.Asıl önemli olan Ani harabeleri ise 40 km kadar ötede ve sadece taksi ile ulaşılabiliyor ve 2014 rayici 120-TL.Kars'a özgü bir ürün ise kaz yemeği.porsiyonu 50_TL.
Izgara planlı kent sokakları,kaşar peyniri,balı,kazı,ani harabeleri,kalesi,müzesi ile ilginç bir kent.Kış aylarında bembeyaz manzarası da ilginç olabilir.DSİ misafirhanesi temiz ve güzel.Öğretmenevi de bir seçenek.

Hiç yorum yok: