Eylül 26, 2014

Yamaçtaki Kent;Artvin

 Artvin'e geldiniz,dediler.Minibüsten indim.Nasıl giderim öğretmenevine? dedim.Minibüs gelir dediler.Geldi.Başladı tırmanmaya.Artvin demek çok eğimli bir arazide kurulmuş bir kentte,çok katlı apartmanlarda yaşamak ve bi yerden bi yere hep tırmanmak ya da inmek demek.Düz gitmek yok buralarda.eski küçük,bahçe içindeki evlerini yıkıp çok katlıları dikiyorlar.Bir gidiş ve bir geliş olmak üzere 2 ana cadde var.Hep viraj.Döner ve et yemekleri meşhur.Kafkasör adlı yaylasında,10km yukarıda,ilçelerde yapılan boğa güreşlerinde kazananlar katılıyor.Buraya dünyanın dört bir tarafından meraklılar geliyor.
 Çok Atatürksever bir kent.Okuma oranı yüksek.Halkın önemli bir kısmı göçetmiş.Gurbetçilik yaygın.Bursa'da yoğunlar.Burası da Türkiye'nin en büyük Atatürk heykeli.
 Buradaki Çoruh nehri üzerine çok sayıda baraj yapıyorlar.Kente yakın Deriner gövde yüksekliği ile rekortmen.İnşaat için yapılan binalar zamanla karşı yakada yeni bir mahalle oluşturmuş.Üniversite de burada.
 Artvin esas olarak Kafkasya'nın bir parçası.Bu da derelerle parçalnmış dağlık bir alan demek.Bu alan ormanlarla kaplı.Burası Yankı tepesi.Artvin medyasının önemli ismi Okan bey sayesinde gittik,bağırdık,geldik.
 Turistik olmayan ve girilmeyen '' Artvin Kalesi ''
Deriner Baraj Gölünün manzarasında.Artvin,şimdiye kadar gördüğüm en ilginç kentlerden biri oldu.Çoruh boyları eskiden en doğal,organik sebze meyve üretim alanıymış.Şimdi barajlar heryeri işgal etmekte.

Hiç yorum yok: