Şubat 19, 2009

AJMER-PUSKHAR

PUSHKAR:Ajmer adlı kent yakınlarında küçücük bir köy.Bir köy ama dünyanın dört bir yanından binlerce turist,uzak yerlerden gelen Hindular için tam bir buluşma noktası.Lotus çiçeğinin Dünyada düştüğü ve etrafında küçük bir göl oluşturduğu için kutsal sayılan,kutsal göl nedeniyle etrafında tapınakların yerleştiği,kutsal banyoların yapıldığı ve canlı bir köy.Akşam üzeri göl kıyısında çeşitli danslar yapanlar mı dersiniz,alışveriş yapanlar mı?Çok canlı buldum burayı canım çok.
Tapınakta kadınlar.Sereserpe oturmuşlar,sohbet,dinginlik.İşte ulaşmak istediği hedefe varanların huzuru.
Anne sevgisi bu olsa gerek.hindistan'da maymunlar heryerde.Yavrusunu gözeten bir anne...

Pushkar'da tanrı Brahma adına yapılmış ve çok kutsal sayılan Brahma tapınağı var.Burası hergün buraya gelen Hindu hacılarca ziyaret ediliyor.Ayakkabı ile girilmiyor ama pabuçlar kapıda kalsın.
Pushkar'da alışveriş özellikle kadınların ilgisinde.Burada sonbahar mevsiminde Rajastan'ın en büyük Deve festivali yapılıyor.Amaç deve alım satımı. Yüzlerce çadır kurulup eğlenceler düzenleniyor.Kadınların renkliliği ise görülmeye değer.

Ve Pushkar'ın yakınında kurulduğu Ajmer.Öncelikle buraya gelip sonra köye geçiliyor.Müslüman nüfusun büyüklüğü hemen farkediliyor.Dergah ise burada yaşayan ve moğol imparatorun erkek çocuk sahibi olacağını rüyasında gören bir şeyh'in yaşadığı,bunun için de her yıl imparator'un ziyaret ettiği,hacca gidecek Müslümanların icazet almaya geldikleri bir yer .Başlar örtülüyor ellere güller alınıyor,dualar ediliyor.Çok huzurlu gördüm kendimi çok.Kapıda fotoğraf makinesini bırakmasaydım çekerdim ama olmadı işte...





Hiç yorum yok: