Şubat 24, 2009

HİNDİSTAN'DA SON KENT:JAİPUR

Hava Mahal yani hava yeri.Raca'nın kadınlarının yani harem'in kadınları sarayda sıkılmasın,gelen geçene bakıp hava alsın diye yapılan bir yapı.Önden 5 katlı görülen yapı aslında 2 katlı.İmaj başka gerçek başka yani.
Hayatta herşeyin bir sonu olduğu gibi hayallerin de bir sonu oluyor.Bir yere kadar hayal edersiniz sonrası başka bir zamanın hayali olacaktır.İşte Hindistan gezi hayallerimin,planlarımın sonu.
Burası Jaipur.Rajastan eyaletinin başkenti ve pembe kent olarak anılıyor.Şehirde yapılar kırmızı kumtaşından malzeme ile yapıldığından.Burası hala Raca'ların yaşadığı kendine özgü bir yer.Tekstil,takı,taşlar,altın ve gümüş işlemeceliği ne ararsanız var.Hindistan'ın ihracat merkezlerinden biri.Geniş alanlar kaplayan çarşıları başdöndürücü.

Jaipur'da Jantar Mantar, yani gözlemevi.1700'lü yıllarda astronomiye meraklı bir Raca'nın eseri.Dev gözlem aletleri olarak yapılmış ve apartman boyunda yapılar bunlar.
Hindistan'da ince ve zahmetli işçilikle yapılan eserler çok yerde karşımıza çıkıyor.işte bir beyaz mermer işlenerek ne hale gelmiş.Yer Raca Sarayının girişi .
Raca Sarayının girişindeki şu parlak şey de ne ola ki?Efendim 1800'lerde İngiltere'ye gezmeye giden bir Raca susayınca ne içecek?Su.Oranın suyu kimbilir nasıldır? İşte Raca'nın su matarası.Bu gümüşten yapılmış ve 1 ton civarında su alabilen bir tank.Bunlardan bir tane daha var.Neymiş, İngiltere'ye giderken susuz kalmamak için su matarasını yanına almak gerekirmiş.
Ve Raca'ların Amer adı verilen kalesi.Moğollar ovalarda hakimken Raca'lar burada tepede yaşamış.Gün gelmiş,devran değişmiş ve Moğollar zayıflamış.Raca'lar meydan boş kalınca savaşmadan ovaya inip,fakir halkı yönetmeye başlamış.Tabii Raca'ları da İngiltere yönetmekte.
Artık dönme zamanı.40 gündür yollardayım.Yemekler heryerde istediğim gibi olmadığından kilo verdim.Süzüldüm.Jaipur'dan sonra dooooğru Delhi.Ertesi gün de Dubai'de Sharjah adlı kentte aktarma yapıp Türkiye.Bir de Hindistan dedikleri diye özet yazayım ve bu gezi notlarımı bitireyim.




1 yorum:

Adsız dedi ki...

Birçok gezginin hayalidir Hindistan.Erkek olmanın en iyi yanı yalnız da bir yerler gidebilmek.Kadın olarak eşininizi ikna edemesseniz benim gibi Hindistan hayal olur.Hindistana edebi bir yolculuk yapmak isterseniz Salman Rüşdi'nin "Gece yarısı Çocukları"nı okumanızı tavsiye ederim.