Mayıs 24, 2012

Fas ve Faslılar

Fas ,Krallıkla yönetiliyor.Türkiye gibi farklı etnik toplulukları ,dinleri,milliyetleri barındıran ilginç bir ülke.30 milyon civarında nüfusu var.Ağırlık Mağribi denilen Araplar.
Müslüman Araplar Emevi devleti zamanında buralara gelmişler.İslamiyeti getirmişler.Araplar buraya gelmekle kalmamış İspanya'ya da geçmişler.Cebel-i Tarık boğazı geçiş yolu olmuş.Burada Medina denilen eski dar sokaklı dükkanları olan yerleşim alanlarını kurmuşlar.Camileri tek minareli ve çatılı.
Berberiler diğer bir grup.Özellikle  güneyde ve güneydoğudaki çöl bölgelerinde ve yakınlarında varlar.Uzun boylular, mavi renkli cillabi giyiyorlar.Çöl insanarı.
Yahudiler , 1490 'larda İspanya'dan kovulunca bir bölümü buraya yerleşmişler.İsrail'den sonra en rahat yaşadıkları yerlerden.Varlıklı bir topluluk.
Fransa sömürge yılları Fransa etkisi ve Fransızcayı burada egemen kılmış.İki dilliler.Fransızca ve Arapça.Sokaklar Fransız yapımı araçlarla dolu.
Bunların dışında farklı milletlerden birçok insanı da barındırıyor.Sokaklar gece olunca Afrikalı seyyar satıcılara kalıyor.
 Halk genelde fakir.Yapılar eski ama özellikle Marakeş ve Tanca'da modern yerleşim alanları çok ve güzeller.Kalkınma gözle görülür düzeyde.Çocuklar heryerde çocuk .Casablanca'da  okyanusa yüzmeye giren bir grup.
 Cilbab adı verilen uzun giysileri giyiyorlar.Geceleri simsiyah cilbab içindeki bir Faslı daracık bir sokakta köşeyi dönerek karşınıza çıktığında ürkütüyor tabii.
 Burada da gençler gençliklerini yaşamaya çalışıyorlar.Çalışmak için Avrupaya özellikle Fransa'ya çok göç etmişler.Avrupa yakın.
Unlu mamuller üretimi yaygın.akşam olunca pasta ve kekler alınıyor...
 Ekmek temel gıda.Pideye benzer ve güzel:Lezzetli.Sokaklarda satılıyor,seyyar satıcılar da satıyor. Bir de Fransız Baget ekmeği var.İnce , kabuğu sert ve kırıklanıyor.


 Ülkede ulaşımın en kolay ve ucuz yolu tren.Ana hatlarda tam vaktinde ve ucuz olarak çalışıyor.Güzel de Garlar yapmışlar.Türkiye ile kıyaslanmaz üstünler.
Fas fakir ama umutlu , misafirperver insanlar ülkesi:turizmde marka olmaya çalışıyorlar.Çöl filmleri çekiliyor ve destekleniyor.Meyve sebze bol ve ucuz.Fiyatlar genelde Türkiye'ye yakın.Balık ve su ürünleri bol.Yaygın beklenti aksine çöllerle içiçe değil.Yeşil.Tavsiye ederim.Gidilesi bir ülke.

Hiç yorum yok: